Lugolova raztopina

Jod je nujno potreben mineral za naše telo, ki ga je v večini potrebno dodajati, saj ni zastopan v zadostnih količinah v večini hrane, z jodirano soljo pa ga dobimo premalo za zadovoljitev potreb človeškega telesa.

Medikoel Lugolova raztopina je odličen vir joda. Izdelana je po originalni recepturi dr. Hulde R. Clark, kjer jod in kalijev jodid nastopata v pravem razmerju. Gre za 12 % raztopino joda in kalijevega jodida, saj telo za pravilno delovanje potrebuje obe obliki joda.

Izdelek je vedno sveže pripravljen.

Vsebina: 50ml

 

24,90 

Izdelek je lahko pri vas že v petek, 19.4

Slovenski izdelki

Odlični servisni pogojiDobava rezervnih delovSvetovanje 080 81 33

Zakaj je jod pomemben za telo

Jod je naravni material, ki hrani vsako celico v našem telesu in je nujno potreben za normalno delovanje vseh organov, tkiv in procesov v telesu. Nahaja se v vsakem tkivu in organu človeka. Najbolj je poznan kot nujno potreben za tvorbo hormonov v ščitnici in s tem preprečevanje golšavosti. 

Pomanjkanje joda in potreba po dodatnem vnosu

Več raziskav, slovenskih in tujih, je dokazalo, da uporaba jodirane soli ne zadošča in raven joda še vedno upada. Danes potrebujemo več joda, kot so ga potrebovali pred 100 leti, ker je hrana bolj osiromašena (zemlji primanjkuje joda). Poleg tega smo vsakodnevno izpostavljenimi snovem, ki izpodrivajo jod in preprečujejo vezavo joda v telesu (klor, brom, fluor). Dodatno na pomanjkanje joda vpliva še onesnaženost, kemikalije v hrani, procesirana hrana in perklorat v vodi (poškoduje transport joda v celice). 

Kaj pravijo raziskave o dodajanju jodu?

Več raziskav je potrdilo, da niti uživanje jodirane soli ne zadošča dejanskim potrebam telesa po jodu. Dnevni vnos joda za odraslega človeka bi moral biti od 150mg – 200mg. Dr. Miran Porenta je ugotovil, da Slovenci z dnevnimi obroki običajne hrane, ki ne vključuje morskih rib, dobimo 60 mg joda, zato ni dovolj samo povečati vnos joda s prehrano, vendar ga je potrebno dodajati (uživanje morske hrane vsak dan je nepraktična rešitev). 

129 držav po svetu je pomanjkanje joda prepoznalo kot javni zdravstveni problem, med njimi tudi Slovenija kjer je bilo obvezno jodiranje soli prvič uvedeno l. 1953, drugič pa 1999, ko so povečali jodiranje za 2,5-krat. Vendar od takrat slovenski strokovnjaki ugotavljajo, da je količina ravni joda pri nas prenizka tudi glede na kriterije WHO (Svetovne zdravstvene organizacije) in dr. Miran Porenta ugotavlja, da celotno območje Slovenije spada v endemsko območje stopnje 1.

Ali dobimo dovolj joda iz soli?

Danes je najpomembnejši vir joda jodirana sol, pa tudi v tej ga je premalo za zadovoljitev potreb človeškega telesa. Jod iz soli zadošča samo za preprečevanje golše, ne pa za zagotavljanja zadostne količine joda telesu. Poleg tega se največ uporablja rafinirana sol, ki ni ustrezna. Dr. David Brownstein velja za enega izmed največjih strokovnjakov za jod na svetu in svetuje uživanje izključno nerafinirane soli. Rafinirana sol brez življenja, saj ne vsebuje mineralov, izpostavljena pa je tudi strupenim kemikalijam za doseganje bele barve. 

Kateri so naravni viri joda in kako rešiti pomanjkanje joda?

Naravni vir joda so morske ribe, školjke, raki, morske alge, neprimerljivo manj ga je v določeni drugi hrani (sladkovodnih ribah, jajcih, mesu, temnozeleni zelenjavi, določenih mlečnih izdelkih..V teh živilih ni joda v zadostni meri, njegova vsebnost je odvisna tudi od vsebnosti joda v tleh. Če bi želeli zagotoviti telesu zadosten dnevni vnos, bi morali jesti morske ribe vsak dan, saj so največji vir joda. Poleg tega hrana s termično obdelavo izgubi jod (pri kuhanju morska riba izgubi okoli 60 joda, pri pečenju 20). 

Priporočene dnevne količine vnosa joda, ki jih predlaga Svetovna zdravstvena organizacija (150mg za odraslega človeka), prepreči le golšavost, žal pa te količine ne zagotavljajo optimalnega delovanja ščitnice, endokrinega in imunskega sistema. Zato vse več raziskav ugotavlja, da je jod potrebno dodajati. Niti uživanje jodirane soli ne zadošča dejanskim potrebam telesa po jodu.

Kakšni so simptomi pomanjkanja joda

 • kronična utrujenost in nizka raven energije
 • šibkost v mišicah
 • nepričakovano povečanje telesne teže
 • težave s koncentracijo, učenjem
 • suha koža, spremenjen videz kože
 • izpadanje las
 • zaprtje
 • depresija
 • spremenjeno bitje srca (šibko in počasno)
 • občutek mraza 
 • težave med nosečnostjo, dojenjem ali zanositvijo
 • težave pri menstruaciji 

Katere so koristi joda in zakaj je jod nujno potreben mineral?

Vse več raziskav dokazuje še mnoge druge koristi joda, poleg preprečevanja golšavosti.

 • jod je odgovoren za produkcijo hormonov v telesu, ki so nujni za pravilno delovanje imunskega sistema in možganov. 
 • jod ima pomembno vlogo pri nadzoru presnove, umski zbranosti in ravni energije. 
 • uživanje joda telesu pomaga pri izločanju svinca, aluminija, kadmija, arzena in živega srebra in ga ščiti pred fluorom, bromom, klorom.
 • Po dolgoletnih raziskavah je Dr. David Derry zaključil, da ima antibakterijske, antiparazitske, antivirusne lastnosti ter da je daleč najboljše razkužilo, kar jih poznamo.

Kateri organi najbolj potrebujejo jod za svoje delovanje?

Količina joda v človeškem telesu je med 30 in 50 mg in se nahaja predvsem v žlezah (ščitnica, trebušna slinavka, nadledvična žleza) in reprodukcijskih tkivih (jajčniki, dojke, prostata..). Ščitnica vsebuje povprečno 9 mg joda, z dodajanjem pa ga zadrži največ do 50 mg. Jajčniki imajo (takoj za ščitnico) največjo koncentracijo joda v telesu. Za pravilno delovanje potrebuje ščitnica 6 mg joda dnevno, tkivo dojk 5 mg, ostala tkiva (nadledvične žleze, priželjc, jajčniki, hipofiza,…) pa približno 2 mg joda dnevno. Jod je prisoten tudi v možganski tekočini, sluznici želodca in koži (približno 20% vsega joda v telesu je v žlezah znojnicah, v koži).

Zakaj uporabljamo lugolovo raztopino in ne čisti jod?

Jod ni najbolj topen v vodi in dr. Lugol je ugotovil, da se topnost joda poveča ob dodajanju kalijevega jodida. Začel je uporabljati raztopino (5% joda in 10% kalijevega jodida), ki se še danes imenuje Lugolova raztopina. Mi sicer pripravimo Lugolovo raztopino po originalnemu receptu Dr. Hulge Clark. 

Dr. Brownstein trdi, da je največji terapevski učinek dosežen, če uporabljamo kombinacijo joda in jodida, bolj kot uporaba joda samega – kar je Lugolova raztopina. Telo za svoje delovanje potrebuje obe obliki joda. Tkiva dojke, prostate in želodca primarno potrebujejo jod, medtem ko ščitnica, slinavke in koža dajejo prednost jodidu. Poleg tega se jod slabše topi v vodi, dobro pa v kalijevem jodidu. Raztopina omogoča tudi pravilno izkoristiti beljakovine. To je tudi glavni razlog, zaradi katerega je Lugolova raztopina odličen in izkoristljiv vir joda.

Kaj pomeni pomanjkanje joda za naše telo

 • Zadosten dnevni vnos joda preprečuje bolezni na tkivih, ki so odvisni od joda (jajčniki, dojke, prostata, ščitnica). Jod namreč izkorišča vsak hormonski receptor v telesu, zato pomanjkanje joda povzroča hormonalno disfunkcijo.  
 • Tudi vse naše žleze v telesu potrebujejo jod za normalno funkcioniranje. Pomanjkanje joda lahko pusti posledice v nadledvični žlezi, timusu, hipotalamusu, hipofizni osi in celotnem endokrinem sistemu.
 • Pomanjkanje joda lahko vpliva na neplodnost, duševno zaostalost, zmanjšano intelektualno sposobnost ipd.
 • Poleg tega ugotavljajo, da je nemogoče imeti uravnovešen imunski sistem brez ustreznih ravni joda v telesu ter da jod pomaga pravilno izkoristiti beljakovine – vsem, ki primanjkuje joda, primanjkuje tudi beljakovin.
 • Pomanjkanje joda povzroča golšavost, povečanje telesne teže, večjo možnost za nastanek nepravilnih struktur v tkivih (ciste). 

Kako uporabljati Lugolovo raztopino?

S pomočjo kapalke, ki jo vsebuje steklenička Lugolove raztopine, vnesite 2 kapljici le-te v kozarec vode ali soka, enkrat na dan in zaužijte.

Jod pa lahko vnesete tudi preko kože. Dve kapljici enkrat dnevno razmažete po telesu kjer je koža najtanjša (notranja stran zapestja). Čez nekaj ur bo rumenkast madež izginil, kar pomeni, da se je jod, skupaj z jodidom absorbiral v organizem.

Sestava

Lugolova raztopina vsebuje jod in kalijev jodid. Topilo je demineralizirana voda. Utežna koncentracija raztopine je 12%. Lugolova raztopina je pripravljena po originalni metodi Hulde Clark.

100 g izdelka vsebuje: 88,34 g demineralizirane vode, 3,88 g joda, 7,77 g kalijevega jodida.

1 kapljica (23mg) vsebuje 20,31 mg vode, 0,89 mg joda, 1,78 mg kalijevega jodida.

Priporočamo tudi:

Lugolova raztopina

24,90